diumenge, 29 d’abril de 2012

La caça del senglar


Diumenge 28/04/2012, 08:00 a.m.

S’ha convocat als caçadors de L’Ametlla del Vallès per fer una caça de porcs senglars a la zona de Can Forns. Hi ha un excés de població d’aquests animals en el municipi, on hi han trobat un bon refugi ja que fa uns anys que esta prohibida la caça en el terme municipal, i a banda de les molèsties i destrosses que provoquen en els camps de cultiu, comencen a ser un perill per la població humana, possibles accidents de trànsit i també possibles atacs per la gent que passeja pel bosc, si l’animal és un exemplar vell i solitari, o si  s’entra sense saber-ho en el seu cau on hi han les femelles i les cries.


L'organització entre les diferents persones que participen en la batuda és fonamental, per evitar accidents i per que sigui el més profitosa possible. Aquests caçadors de L’Ametlla tenen força experiència, no parlen massa entre ells, saben el que han de fer, es coneixen el terreny pam a pam, coneixen els costums dels senglars perfectament, els gossos van per feina i també són veterans.


Apareix la televisió nacional, TV3,  per fer un reportatge de la batuda, es parla amb els caçadors, i amb membres de l’equip de govern de l’Ajuntament, concretament el Regidor de Medi Ambient, Sr. Carles Borras, que respon amablement a les preguntes de la periodista, i que es passarà tot el matí, donant voltes amb el cotxe pel perímetre de la zona de caça, comprovant que tot es desenvolupa amb la màxima seguretat, els membres de Protecció Civil i la Policia Municipal, també s’han desplegat pels tots els possibles accessos de la zona, advertint i controlant els moviments de les persones i vehicles que s’acostin al perímetre de seguretat establert.


Es farà una batuda amb els gossos aixecant els senglars dels seus caus i els caçadors els esperaran apostats al llarg del territori escollit.
Una vegada els caçadors estan en els seus llocs, tots van comunicats entre ells amb walkie talkies i auriculars, és l’hora de deixar anar els gossos per que descobreixin els amagatalls dels senglars i els aixequin, sonen els corns de caça i comença l’acció.


 Pels que no hi entenem en això de la caça, ens sorprèn el silenci dels gossos, van per feina seguint els rastres d’olor dels senglars, però no fan cap soroll, només quan els han descobert emeten uns sons molt particulars, que no són lladrucs normals i corrents, com podria fer qualsevol gos que vigila una finca, quan passen pel teu costat, ni et miren, són realment uns gossos excepcionals molt ben entrenats per fer aquesta perillosa feina.S’escolten els primers trets d’escopeta a la mitja hora, minuts més tard un parell de trets més, passen les hores, i sembla que han acorralat uns quants senglars en un extrem de la zona de batuda, ara s’escolten més trets concentrats en aquesta àrea. Un parell de senglars greument ferits, però amb una força descomunal, pròpia de la seva espècie, quan semblen morts, s’aixequen i fugen sortint del perímetre de caça.
Als caçadors no els agrada deixar animals ferits, igualment moriran aviat, però és un patiment per la bèstia, que sempre que poden, intenten evitar.


Ja han passat 4 hores i mitja des de l’inici de la batuda, els gossos estan molt cansats, els caçadors també, s’han matat 4 o 5 senglars i dos o tres han escapat ferits.Els caçadors ja tornen als seus vehicles amb els gossos, i s’els veu satisfets pel resultat aconseguit, no és gens fàcil caçar senglars. Són gent molt amable i faciliten la feina dels periodistes i del mateix fotògraf que esta escrivint aquest article, tot i la tensió acumulada i el cansament, acompanyen als periodistes de la televisió fins on podran filmar algun senglar abatut, i tancar el reportatge televisiu amb el balanç de la jornada de caça.
És hora de recollir els gossos, les escopetes i tot l’equipament que porten al damunt. Tornar cap a casa, a descansar i recuperar-se, d’aqui uns dies hi haurà una nova batuda.


Totes les fotografies en aquest enllaç: