diumenge, 5 d’octubre de 2014

Edició pel blanc i negre

En termes generals, la gent que veu les meves fotografies en blanc i negre els hi agrada el resultat.

Veig que algunes persones només treuen el color i ja estan contents amb el resultat, però les fotos en paper que estem acostumats a veure, no són el resultat de fer una fotografia en color i treure-li el color. El tipus de rodet fotogràfic de blanc i negre no te res a veure amb el de color, ni per les capes sensibles a la llum que te cada un, ni pel tractament de revelat que requereix fotografiar en color o en blanc i negre.

Per això crec que si volem apropar-nos una mica o bastant a aquelles còpies en paper fotogràfic de quan utilitzàvem  rodets de película hen de fer alguna cosa més que treure el color de la imatge.

Per exemple, un increment dels blans i un enfosquiment dels negres, és el principal, després ja es pot ajustar el contrast com es vulgui, i algunes vegades, jugar amb els colors en blanc i negre, per diferenciar la gama cromàtica semblant i aconseguir més gradació de tons en la imatge.

Bàsicament el que vull dir és que el blanc i negre en digital, no es pot reduir a la eliminació dels colors, ja que llavors poques vegades hi ha res negre i res blanc, tot plegat acostuma a ser gris.

Fa uns anys vaig fer aquest experiment amb una simple paret de totxanes, la primer en color, tal qual, tampoc m'interessava massa el resultat en color, la segona és idèntica només que eliminant el color, i la tercera esta treballada pensant en el blanc i negre. D'acord, li vaig posar un efecte de vinyeta que és una mica exagerat, però per explicar el que vull dir, ja serveix.